Wat een roeistudentje ‘s avonds eet

Veel studenten nemen niet de tijd om goed voor zichzelf te koken. Als student heb je tóch gezond en voedzaam eten nog, anders kan je niet presteren. Het maakt niet uit of je zes keer in de week in de boot zit of zes uur per dag in de UB. Hoewel sportende studenten wel net dat beetje extra nodig hebben en nog beter op hun voeding zouden moeten letten. Mijn prestaties zijn  aanzienlijk verbeterd nu ik erop let dat ik elke dag geregeld en voldoende eet!

DSC_0717-2

Ik woon nu nog niet zo lang in Utrecht en mijn huisje is nog maar net ingericht. Ik heb mijn favoriete plekje er echter al gevonden en dat is absoluut de keuken! Wat opvalt aan mijn keuken is dat het er schoon is en dat het vol staat met plantjes, kruiden, groentes en fruit. Het ligt allemaal meteen in het zicht in schalen en bakken, klaar om te gebruiken. Ik at helemaal niet gezond. Het was niet zo dat ik me volstopte met Mac Donalds en gezond eten liet staan, in tegendeel zelfs…Maar wat er vaak gebeurde was dat ik zo druk was dat ik niet de tijd nam om te eten. Omdat ik liever geen ongezonde troep kocht, at ik al snel helemaal niets van het ontbijt tot aan het avondeten – en daar, daar functioneer je helemaal niet op. Ik heb één outdoor gelopen op een lege maag en die dag had ik ook bijna niets gedronken…het resultaat was dat ik in plaats van energiek voorop te lopen zoals ik graag doe, uitzakte naar achteren en toen we bij de kikkersprongen aankwamen, begon ik last te krijgen van duizelingen. Ik moest stoppen tijdens die oefening, en vanuit stilstand begon ik te hyperventileren! Mijn lichaam sloeg gewoon compleet op tilt. Dat moment is me heel helder bijgebleven en het zal me dan ook niet weer gebeuren dat ik overdag niet geregeld eet. Daarom heb ik mijn leven compleet omgegooid en voeding staat nu op nummer 1 van wat belangrijk is die dag. 🙂

DSC_0718-3

Naast dat ik overdag veel fruit eet, gebruik ik voor mijn maaltijden zo veel mogelijk groentes. Ik doe mijn boodschappen nu nog uit gemak bij de Appie, maar er zijn een heleboel supermarkten waar je heel goedkoop veel groentes kan inslaan. In groentes zitten weinig calorieën, maar veel voedingstoffen. Eigenlijk zijn groentes onmisbaar als je een gezond en succesvol leven wilt leiden. Als je het idee hebt dat je ‘gewoon niet van groentes houdt’, dan weet je waarschijnlijk niet hoe je het lekker klaar moet maken. En dat kan gelukkig heel makkelijk!

DSC_0719

Voor deze maaltijd heb ik gekozen voor courgette, aubergine, rode en gele paprika en wortels. Snijd alles in kleine stukjes nadat je je groentes goed gewassen hebt. Helaas wordt veel van ons voedsel bespoten met allerhande stoffen die je liever niet in je mond wilt hebben. Ik houd van knoflook en knoflook heeft ook allerlei gezonde eigenschappen, dus fruit ik eerst een half teentje knoflook voordat ik de groentes erbij bak, dit geeft net iets meer smaak aan het geheel. Nadat je alles in stukjes hebt gesneden kan je eerst de courgette bakken (grillen is nog lekkerder!). Bak de schijven courgette goudgeelbruin aan beide kanten en gooi de courgette daarna in een bakje zodat je die later aan de andere groentes kan toevoegen. Daarna kan je in dezelfde pan die je hebt gebruikt de worteltjes gooien, laat die een paar minuten staan en voeg dan de paprika toe. Gooi als laatste de aubergine erbij, want anders wordt de aubergine papperig! Dan kan je de courgette die je al gebakken hebt toevoegen en laat het geheel zo een tijdje staan, maar blijf er wel bij. De groentes zijn het lekkerst als ze nog net iets knapperig, maar wel gaar genoeg zijn. Als je je groentes graag op smaak wilt brengen kan je kruiden gebruiken, maar je kan bijvoorbeeld ook een klein scheutje balsamico aan je groentes toevoegen, tip van mijn huisgenoot.

DSC_0721

Ik bak sinds kort met kokosolie! ‘De gezondste olie ter wereld’, wordt het ook wel genoemd. Ik was het al langer van plan, maar vond die potten altijd veel te duur. Nu stond er voor een paar euro bij de AH tussen de gewone oliën zo’n pot en ik besloot niet langer te wachten. Ik moet zeggen dat ik heel tevreden ben. Niet alleen is het een prettig idee om met ‘gezonde olie’ te bakken, ik vind het ook lekkerder dan gewone olie. Uiteindelijk is het ook heel duurzaam in gebruik, omdat je maar een heel klein beetje nodig hebt om mee te braden.

DSC_0723

Ook helemaal hip: quinoa. Ik moet zeggen dat ik het een beetje onzinnig vind alszijnde vervanger van pasta of aardappelen, maar goede vrienden van me zijn er helemaal weg van. ‘De Inca’s aten het vroeger ook al’, oké helemaal mooi. Quinoa dus, waarom is die hippe toestand zo gezond? Het is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Het is dus ontzettend gezond, maar ik zou het eerder zien als een vervanger van rijst of couscous. Van quinoa heb je in principe niet veel nodig en daarom is het een goedkoop product. Waar mannelijke vrienden van me gewoonlijk een halve zak aardappels opeten, hebben ze nu plots aan 150 gram quinoa genoeg. De quinoa is makkelijk te maken omdat je het in een pan gooit, wacht tot het water kookt en het dan nog 8 minuten moet laten staan. Je hoeft er letterlijk níets meer voor te doen. Dit zou ook wel eens de reden kunnen zijn dat mijn mannelijke vrienden er zo lyrisch over zijn!

DSC_0725-3

Nu de pannen met de groentes en de quinoa op het vuur staan is het aan jou…Ben je een vegetariër? Eet je wel vis? Kan je niet zonder vlees? Ik heb een hele tijd vegetarisch geleefd en tot voor kort probeerde ik dat nog zo veel mogelijk te doen. Nu ik zo veel sport heb ik mijn vegetarische levensstijl voorlopig gedag gezegd. Als jij geen vlees eet, vervang vlees dan door iets anders. Eet je wel vis, haal dan een lekker stukje tonijn of zalm in plaats van het vlees dat ik hier als voorbeeld gebruik. Als ik vlees koop, let ik erop dat ik zo vaak mogelijk biologisch vlees haal. Bij de AH ligt er altijd wel ergens een pakje biologisch vlees met zo’n 35% korting sticker. Dit keer koos ik voor rundertartaar. Snel klaar en vooral van binnen rosé erg lekker! Zo krijg je voldoende eiwitten binnen bij je maaltijd en leg je een goede bodem. Haal je pannen van het vuur, dien alles mooi op en smullen maar!

DSC_0728

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s