Wat is het toch fijn om afroeier te zijn

Joost de Goede maakte op zijn elfde zijn eerste haal en was zeventien toen hij begon met wedstrijdroeien. Inmiddels heeft hij meerdere blikken op zijn naam staan. Twee keer Nederlands kampioen, in de vier zonder en de acht. Met als hoogtepunt de Coupe de la Jeunesse in Frankrijk, die goed was voor zilver. Na deze succesvolle tijd bij de burgervereniging Z.R.Z.V. is een nieuwe tijd aangebroken, de tijd van student zijn. Hoe is het om als jeugdroeier de overstap te maken naar een studentenroeivereniging?

DSC_0251

Skiffen op het Zwolsche roeiwater

Nu je net student bent, ben je begonnen met roeien bij de Utrechtse Studentenroeivereniging Triton. Hoe is het voor jou om met afroeiers in de boot te zitten die net hun eerste halen leren maken? Ik weet dat ik nu niet het optimale eruit haal, maar aan de andere kant is het wel heel leuk om te zien hoe snel iedereen vooruit gaat. Je begint met een ploegje dat niet kan roeien en drie weken later hebben ze de basis onder de knie. Dat is ook leuk, om het een keer van die kant mee te maken.

Wil je dit jaar verder met wedstrijdroeien? Dit jaar wil ik in de eerstejaars acht gaan roeien van Triton. Dat zijn allemaal eerstejaars wedstrijdroeiers die  samen in een acht starten, in een klassement waar ik hoog in hoop te eindigen.

Als jeugdroeier heb jij eigenlijk de potentie om ook in de middengroep te beginnen, waarom kies je er dan toch voor om eerstejaars te gaan doen? De eerstejaars acht is toch voor een heleboel mensen het begin van hun periode als wedstrijdroeier bij een studentenroeivereniging. Ik vind dat het er bij hoort en omdat ik die kans krijg vind ik ook dat ik hem moet benutten.

DSC_0244

Zwolsche Roei- en Zeilvereniging

Roei je ook nog bij de Zwolsche of train je op een andere manier naast de trainingen in de afroeiperiode? Met de afroeiers zitten we voornamelijk in C4’en, dat zijn vrij logge boten. Dan hebben we nog een outdoortraining, eveneens voor afroeiers. Daarnaast is er een ergometertraining voor ouderejaars die willen selecteren voor de wedstrijdploeg. Daar train ik mee en in de weekenden ben ik nog vaak thuis in Zwolle en dan train ik daar ook nog op de ergometer of in de skiff.

Als je kijkt naar verschillen tussen een burgervereniging en een studentenroeivereniging, waar zie je de verschillen dan het meest in terug? Qua materiaal is er ten eerste een groot verschil. Bij een burgervereniging wordt alles heel netjes bijgehouden en zijn er, naast een aantal echt goede boten die voor de wedstrijdroeiers is bedoeld, ook nog best wel veel degelijke boten voor de mensen die wel een fatsoenlijke haal kunnen maken, maar niet willen wedstrijdroeien. Dat ontbreekt een beetje bij het studentenroeien. Het materiaal wordt ook iets minder goed onderhouden en dat merk je dan ook tijdens een afroeiperiode, waar je redelijk gauw tegen gebreken van boten aanloopt. Naast het materiaal zijn er nog wel meer verschillen. Bij het studentenroeien ligt de focus echt op het ploegroeien terwijl je je bij een burgervereniging vaak als individu ontwikkelt. Pas als dat goed loopt ga je eventueel combineren met andere mensen die ook hebben laten zien dat ze potentie hebben. Bij een studentenroeivereniging bouw je echt vanuit een ploeg iets op. Stel dat je dan boven het niveau van de rest van je ploeg uitstijgt, dan wordt er gekeken of je ook andere nummers zou kunnen starten.

Ik neem aan dat de nodige feestjes wel aan de orde zijn, nu je bij een studentenroeivereniging zit. Is dat te combineren met intensief roeien? Afgelopen jaar als wedstrijdroeier bij de burgervereniging heb ik eigenlijk met mezelf afgesproken dat ik geen alcohol zou consumeren en naar feestjes ging ik ook nauwelijks. Dus het is wel even een omschakeling en echt presteren op het hoogst haalbare niveau zit er niet in als ik alle feestjes meepak. Ik probeer me daarom een beetje in te houden op de feestjes zodat ik toch fatsoenlijk kan presteren.

Hoe ziet zo’n trainingsweek er voor jou nu uit, in vergelijking tot een trainingsweek in je wedstrijdperiode? Nu train ik een keer of vijf per week en zijn we voornamelijk in C4’en bezig. Toen we ons voor de Coupe aan het voorbereiden waren was het toch heel anders. Nu leren mensen roeien en dan is het mooi als je zo’n logge stabiele boot een beetje in evenwicht kan houden. Tijdens de voorbereiding op de Coupe was dat niet meer de uitdaging, de uitdaging was hoe we met z’n 8’en zo hard mogelijk konden varen. Daarvoor trainden we 11 keer per week in een prachtige nieuwe boot die slechts een keer was gebruikt. We hadden goede coaching, iedereen werd individueel echt op z’n puntjes benoemd, zodat iedereen zo goed mogelijk op de wedstrijden zou kunnen presteren.

Is het dan lastig om nu een stapje terug te doen? Het is zeker wennen. Je weet dat je er op dit moment niet het maximale uithaalt en dat is soms wel een beetje lastig, maar aan de andere kant is het ook wel weer heel leuk dat je in deze periode je vereniging beter leert kennen.

Wat wil je binnen deze vereniging gaan bereiken? Komend jaar wil ik selecteren voor de eerstejaars acht en daarna wil ik in de middengroep roeien. Zo hoop ik mezelf dusdanig te kunnen bewijzen dat ik in aanmerking kom om een keer op het WK te eindigen, of de Olympische Spelen. Dat is mijn ultieme doel.

DSC_0268

Blikken van het NK groot en de Coupe de la Jeunesse

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s